dimecres, 2 de setembre del 2015

‘Un crimen Bretón’, salines i misteris

Abans de començar un viatge un s’ha d’ambientar: llegir guies, blogs, revistes de viatges i també, i no menys imprescindible, literatura vinculada a la zona. Algunes zones tenen particularitats molt concretes dins el país al qual pertanyen, com Catalunya, Escòcia o la Bretanya, per exemple. I res millor que la lectura per començar a endinsar-nos-hi.

Quan es visita la Bretanya francesa, a banda de llegir Chateaubriand o poemes clàssics, les aventures del comissari Dupin, com si es tractessin de les de l’Astèrix i Obèlix, ja han esdevingut imprescindibles.

George Dupin és un comissari de la prefectura de Concarneau que compleix tots els estàndards del comissari de novel·la negre: condueix un vell Citröen XL, porta una Sig Sauer de 9 mm, és un addicte al cafè i apunta tots els indicis en una llibreta, concretament una Clairefontaine.
L’artífex de Dupin és Jean-Luc Bannalec, pseudònim de Jörg Bong, un autor alemany d’origen bretó que s’està convertint, amb certa modèstia, en el Henning Mankell de l’indret.

Fins ara Dupin ha protagonitzat tres llibres: El misterio de Pont-Aven, Muerte en las islas i Un Crimen Bretón (editades per Grijalbo). Es tracta d’una visió moderna de les mítiques novel·les de detectius, totes elles molt ben ambientades, fins al punt de transportar-te a la Bretanya francesa i a pobles con Le Croisic, Guérande o Concarneau i, sobretot, a les costums bretones, carregades de mites i històries populars així com d’una gastronomia que no té res a envejar a la gastronomia mediterrània (a la Bretanya no tot són creps!).

Els llibres de Bannalec s’han convertit en un autèntic èxit a Alemanya i es diu que, fins i tot, han fet augmentar el turisme en aquesta part de França. En el cas de l’últim llibre de la saga, Un crimen Bretón, el comissari s’encarrega de la investigació d’uns crims a la zona de les salines de Guérande i retrata què amaguen els empresaris de la sal (un sector molt actiu en aquesta zona).

Si encara us queden dies de vacances i esteu pensant en visitar la Bretanya (un destí molt recomanat!) o bé us encanten les novel·les negres i policíaques, no dubteu en llegir alguna aventura d’en Dupin!.